Datumparkering i Falun


Kalla mig idiot nu, men detta kom som en fullständig nyhet & kostar oss 600.-

Vi fick en parkeringsbot utanför vårt hus häromdagen som var utfärdad pga brott mot lagen om datumparkering eller hur man nu ska kalla det.
Det lustiga är att jag & Stina dubbelkollade om det fanns skyltar efter gatan som tala om vilka parkeringsregler som gäller, just för att vi inte skulle få böter.
Eftersom det inte fanns någon skylt i någon ände av gatan antog vi att man då ställer sin bil, på lämpligt ställe så den inte är i vägen för någon etc.. Ni vet: Sunt förnuft.
Dock kostade detta sunda förnuft oss 600.-!
Jag ringde just till polisen i Falun som hade utfärdat boten & får till svar att:
Detta är KOMMUNEN som beslutat att skyltning inte skall behövas, varje bilägare är SKYLDIG att via de informationstavlor som finns vid infarterna till Falun ta reda på vilka LOKALA regler för datumparkering som gäller.
Polisen har ju såklart inte gjort fel som bötfällt vår bil, tvärtom så har det gjort sitt jobb så den diskussionen är redan avklarad.
Men vad är det för analfabet som fått igenom denna idiotiska regel som tvingar varje bilägare, lokalt boende som turist, att stanna vid en info-tavla bara för att ta reda på om kommunen har egna regler vad gäller parkering!?
Bara miljöaspekten på detta är ju värt att nämna.. Man ska alltså göra ett extra stopp bara för att ta reda på detta…? Gah..
-Idioter!
Är det smart? I min värld (den enkla världen) så kollar man i början & slutet på en gata om det finns skyltar som talar om vad som gäller & sen parkerar man. Finns det inga skyltar så finns det inga speciella parkeringsregler förutom om gatan då är en huvudled etc, vilket styrks med en skylt.
Jag blir så otroligt trött på sånt här.. Hade jag ett namn & telefonnummer på Kommunen så skulle jag ringa nu & ta fram den suraste attityden som finns här inne i min oskyldiga lilla kropp. Detta är sjukt & så jävla fel.

-= www.kristerlindholm.se =-

9 svar

 1. Anonymous skriver:

  Jag har råkat ut för samma sak. Till saken hör att jag har stått på samma ställe, där jag fick lappen, i 10 år. Sen var lappen satt 0500. Vad är syftet? M

 2. Sandra skriver:

  Jag sökte på Google om datumparkering i Falun och fick syn på ditt inlägg. Jag fattar inte heller varför de inte sätter fler skyltar inne i centrala Falun. Jag som nyinflyttad sedan snart en månad har inte sett skylten/skyltarna. Vart sitter de?! När ska man parkera om bilen och så vidare. Grannarna här parkerar om bilarna på sen eftermiddag medan vissa väntar till midnatt. Detta resulterar i att man får zickzacka sig igenom en hinderbana av bilar. Jag funderar på att slänga iväg ett brev eller dylikt och klaga hos kommunen att man inte kan få information om detta när man är nyinflyttad.. Ohh, skönt nu har jag fått ur mig lite 😉 Har ni klarat er från att få böter igen?!. Mvh, Sandra

 3. Anonymous skriver:

  Vid varje allmän väg (dvs ej enskilda vägar, ägovägar, etc) finns skyltning. T.ex. efter RV50 mot Falun så sitter skyltarna, som markerar när ni kommer in i eller lämnar en datumzon, i närheten av Djursjukhuset. Lär er att vara uppmärksamma när ni kör bil! Och nej, det är ingen infotavla ni behöver stanna vid, det är ett helt vanligt vägmärke med tidsangivelse som tar max en halv sekund att läsa av och memorera.
  Sandra: Dina grannar behöver inte flytta bilen vid midnatt om de inte vill, datumparkering med tidsangivelse innebär att parkering är förbjuden på en viss sida av vägen under en viss tidsperiod. Ex. om det råder datumparkering 0-6 så är det endast parkeringsförbud under det intervallet, övrig tid är det fritt fram att parkera på bägge sidor. Datumparkering utan tidsangivelse är ytterst ovanligt numera.
  Jag råder er som tydligen snubblade igenom körkortsteorin att läsa igenom: http://publikationswebbutik.vv.se/shopping/ShowItem____1197.aspx

 4. J skriver:

  Ja fyfan, detsamma hände oss idag. Jag är nyinflyttad men tjejen har bott här hela sitt liv utan att ha känt till något av det här… 600 sura kronor…

 5. Pierre skriver:

  Samma sak hände mig tidigare i vintras. Tittade också efter skyltar men såg ingenting. Hade dessutom lånat bilen i stan och således inte ens passerat någon skylt.

  Tycker det är för jävligt dåligt att man inte sätter upp fler skyltar om detta.

  Jag förstår att det handlar om en trafikregel och lagar och som gid medborgare vet jag att regler är till för att följas. Trots detta vill jag ifrågasätta logiken i det hela. Med tanke på att det vid tillfället inte fanns någon snö och således inget behov av snöröjning så känns det väldigt onödigt att vara ute och bötfälla bilister ute i ett bostadsområde halv sex på morgonen. Tre veckor senare när det var snöstorm och en halv meter snö dröjde det däremot tre dagar innan man kom och plogade gatan.

  I mina ögon är detta fullständigt orimligt och onödigt.

 6. Veronica skriver:

  600:- x 2 shit va det svider.

  Jag har sällskap i Falun men vi brukar alltid ta tåget till varandra, så jag har aldrig rest in i Falun på vägen förr. Han använder endast sin bil till affären, till tågstationen osv. Kör alltså endast bil inom kommunen. Ska vi resa längre tar han tåg till mig och vi utgår från min bostad då det blir betydligt närmare till ex Arlanda.

  Pga många omständigheter och tidig tågavgång från Falun till ett arbete så bestämmer vi att jag tar bil till Falun och vi lånar svärmors lägenhet som är närmare tågstation. Sagt och gjort, han kör sin bil (inom stan) till lägenheten, jag kommer med min bil in i kommunen och har fullt upp med att hitta vägen, men kom lyckligt fram.
  Sover sött och ska sedan, tidig tidig morgon bege oss till tågstation med bilarna…..
  Böter på båda!!!!

  Vi har många gånger genom åren kört från honom till svärmor och stått parkerade på samma ställe, aldrig tidigare fått böter.
  Jag ringer polisen och ifrågasätter, får till svar att -från det håll jag kom in i kommunen så finns det en skyllt vid Hosjön som anger datumparkeringen…
  Var ligger Hosjön någonstans då? Visste inte att jag passerade en sjö ens… Jag hade ögonen på vägen och försökte hitta rätt in i Falun.
  Tack så mycket gästvänliga Falun för att det kostade 600:- x 2 att övernatta i er kommun.
  De påbörjade planerna på att flytta till Falun ”smakar väldigt surt” just nu!

 7. Lina skriver:

  Hej! Samma här, 600 kr för en helt normal parkering och ingen information om datumparkering tillgänglig. Så jäkla arg… Jag tänker bestrida fakturan med hänvisning till bristande information om reglerna. Om inte annat ska någon på kommunen få vända papper i flera timmar så det kostar dem arbetstid.

  :/ Lina.

 8. Anonymous skriver:

  Samma här. Blir så upprörd när jag läser era kommentarer…vad tänker kommunen? Verkar dessutom som om Falun har högre avgift än många andra kommuner? Hur mycket kan de spara på att inte sätta upp ett par skyltar?

 9. Bjärven skriver:

  Fult sätt att dra in pengar på. Detta drabbade en besökare till min granne för ett par veckor sedan. Hon hade lånat bilen av sin pappa. Det är väl som Bror Duktig här ovan nämner, att informationen finns, men jag tycker ändå att man kan ifrågasätta tydligheten. Datumparkeringsskylten är väl knappast det första man tittar efter när man åker in I en stad… Bristfällig, på gränsen till uppsåtlig, vilseledande info tycker jag. Intresset från kommunen att få ned hastigheten I vårat bostadsområde, där mupparna ofta kör dubbelt det tillåtna, är däremot inte lika stor. Men jag antar att fortkörningsböter hamnar I en annan kassa så…

Kommentera gärna här nedan!