En mer eller mindre spontan tre-rätters signerad Helena Lindblad. En sallad Niçoise - Tonfisk även till förrätt + bärpaj som dessert. Recept finns på rubbet

Helenas sallad Niçoise

I kväll bjöds det på fin middag igen. En mer eller mindre spontan tre-rätters signerad Helena Lindblad.
Till bords hade vi även Sofia & Niklas som på nåt märkligt sätt kommit över hela 2 kilo Tonfisk kvällen till ära.

Förrätt: Tonfisk med syrade grönsaker.

En mer eller mindre spontan tre-rätters signerad Helena Lindblad. En sallad Niçoise - Tonfisk även till förrätt + bärpaj som dessert. Recept finns på rubbet

Syrade grönsaker:

1tsk Vitvinsvinäger
1/2 dl Socker
5 hela Nejlikor
1 Vitlöksklyfta
1/2 riven Chili

Koka tills Sockret smält. Svalna av. I med strimlade grönsaker och låt stå minst en timme innan servering.

Dressing.

1 tsk riven Ingefära
2tsk Socker
1/2 finhackad Chili
1 Vitlök riven / pressad
2 msk hackade Koriander
skal + saft från 1st Lime
1 msk Fish Sauce
1 msk Soja

– Vänd Tonfisken i sesamfrö, stek på hög värme i Smör + en skvätt Sesamolja. Salta och peppra.

Varmrätt: Helenas sallad Niçoise.

En mer eller mindre spontan tre-rätters signerad Helena Lindblad. En sallad Niçoise - Tonfisk även till förrätt + bärpaj som dessert. Recept finns på rubbet

Grovt skurna valfria grönsaker.
1 Citron skal och saft
3 klyftor Vitlök
1 burk Sardeller (Delade)
1/2 kruka Timjan (Finhackad)
1 skvätt Olivolja
OBS! Inget Salt! En mer eller mindre spontan tre-rätters signerad Helena Lindblad. En sallad Niçoise - Tonfisk även till förrätt + bärpaj som dessert. Recept finns på rubbet

Blanda rubbet. Ett par varv peppar på kvarnen, låt stå i ca 30 minuter.
Fräs på i en riklig klick smör. Stek Tonfisken hastigt i Smör och Olivolja, sen in i ugnen på 150 grader tills innertemperaturen är ca 31-36 grader.

Fusk-aiolisås

4 msk Hellmans majonäs (OBS HELLMANS!)
1 msk Vitvinsvinäger
1 msk Creme Fraiche
1 Vitlöksklyfta
1 pkt Saffran
Salt och Peppar
Blanda ihop och smaka av.

Dessert: Fia & MingMings bärpaj.

En mer eller mindre spontan tre-rätters signerad Helena Lindblad. En sallad Niçoise - Tonfisk även till förrätt + bärpaj som dessert. Recept finns på rubbet

Deg.

Smält 125g smör.
3dl Mjölk
1/2 tsk Bakpulver
2 msk Socker
1/2 msk Sirap
1 tsk Vaniljsocker

Blanda rubbet och sen i med det smälta smöret.

Fyllning.

500g Bär En mer eller mindre spontan tre-rätters signerad Helena Lindblad. En sallad Niçoise - Tonfisk även till förrätt + bärpaj som dessert. Recept finns på rubbet
1 påse vaniljsås (Marsan)
2 msk Socker
Klickar med smör (Ca 25g)
Skal från 1 Citron + saft från 1/2 Citron

Tryck ut pajdegen i en form. I med alla bär.
Grädda i ca 30 min, riv sedan över Citronskalet och pressa över saften.

Bonus:

Maräng.

4 Äggvitor
Ca 1dl Socker

VIspa till hårt skum, vänd ner socker och fortsätt vispa en stund.

Grädda i ca 15 min på 150 grader.

Dessertkocken Li-Ming.

Dessert-kocken Li-Ming ser ganska nöjd ut, med all rätt!

pepparstek

En klassisk pepparstek med potatis och friterad persilja.

Öl- och vinbrässerad Entrecöte - Kött & rött!

Öl- och vinbrässerad Entrecöte – Kött & rött!

Potatissoppa med Lax & Chévre-toast.

Potatissoppa med Lax & Chévre-toast.

111

Chevréöverbakad lammfilé med rödvinsreduktion samt syltad tomat med korint.